Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Τρίτη, 8 Απριλίου 2014

Καιρός να αναθεωρήσουμε το νέο δόγμα του εγκεφαλικού θανάτου


Στο ιστολόγιο "ανεξάρτητος διπλωματικός παρατηρητής" , είχαμε την είδηση ότι ένας ασθενής, ευρισκόμενος σε αφασία (κώμα) άκουγε τους γιατρούς, που ζητούσαν τη συγκατάθεση των συγγενών για να του πάρουν τα όργανα. Ήταν εγκεφαλικά νεκρός. Οι συγγενείς δεν συγκατένευσαν, ο ασθενής επέζησε, και τώρα άσκησε μήνυση κατά των γιατρών. Αυτά, στο νοσοκομείο Sahlgrenska Hospital του Gothenburg, Σουηδία μεριά. (*)

Παρ΄ ότι η είδηση δεν είναι επαρκής από άποψη ιατρικών πληροφοριών, η αξία της έγκειται στο, όταν "14 μέλη της οικογένειάς του τον επισκέφθηκαν για να του πουν το τελευταίο αντίο, οι γιατροί έθεσαν το θέμα της δωρεάς οργάνων", όπως αναφέρει η είδηση. Να συμπληρώσω, ο ισχυρισμός του ασθενή, πως άκουγε τους γιατρούς να λένε "ότι δεν θα επιβιώσει και να συζητούν για τη δωρεά των οργάνων του", σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης, δεν θα μπορέσει να τεκμηριώσει αντικειμενικά την ενοχή των γιατρών για πρώιμη και πρόωρη διάγνωση, που αποδείχθηκε εντελώς λάθος και παρ΄ ολίγον δολοφονική. Η μαρτυρία αυτών των 14 μελών είναι που έχει αξία.

Ούτως ή άλλως, με την καθιερωμένη ήδη νομοθεσία, οι μεταμοσχεύσεις δεν παύουν να είναι ένας ωραιοποιημένος όλεθρος (φόνος δια δόλου) αφού δεν τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις σωστής διάγνωσης. Στην προκειμένη περίπτωση των φερόμενων "εγκεφαλικά νεκρών" ενισχυτικός της διάγνωσης παράγοντας είναι ο χρόνος - βλέπε περίπτωση του Μίκαελ Σουμάχερ. Όπου τώρα, μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες, αρχίζει να δείχνει συμπτώματα ότι συνέρχεται από το κώμα, κατά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες πάντα.

Όσοι είχαν την κακή κατάληξη της δωρεάς οργάνων θα μπορούσαν να ζουν, άλλος σε άλλη κατάσταση. Μπορεί να είχαν πεθάνει αρκετοί, όχι όμως από το χειρουργικό νυστέρι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, οι αγαπητοί ιατροί και συνάδελφοι-θιασώτες της δωρεάς και των μεταμοσχεύσεων, όπου η διάγνωση, άρα και η αφαίρεση των οργάνων, πρέπει να τίθεται επειγόντως, θα ήταν σκόπιμο να αναθεωρήσουν το νέο ιατρικό δόγμα του εγκεφαλικού "θανάτου". Είναι άλλωστε και όρος εξόχως αντιεπιστημονικός. Τα αντικειμενικά facts της ζωής αυτών των ασθενών είναι απαράδεκτο να μην λαμβάνονται υπόψη. Οι ενεργείς βιολογικές τους δραστηριότητες τι είναι ; Ευρήματα ζωής ή facts θανάτου ;

(*)   http://indobserver.blogspot.gr/2014/04/blog-post_8003.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: