Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

Financial Times: «Μόνη λύση για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση του χρέους»

 Στο βάθος ψηφοφόροι και σε πρώτο πλάνο ένας άτυχος υποψήφιος. Από εκείνους που ήθελαν να εγκαθιδρίσουν τη "λευκή ψήφο" της προσχεδιασμένης μαύρης τρομοκρατίας.
Συνέχεια προηγουμένου ( Ρεκορ στα Spreads) για να καταλάβουμε ότι "δυστυχώς επτωχεύσαμεν". Είτε σκέτα-νέτα ή με τον τεχνικό όρο "αναδιάρθρωση χρέους" (sic), για να τους ξαναψηφίσουμε. Διαβάστε :

«Οι αγορές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είτε υπάρξει στήριξη είτε όχι η Ελλάδα ουσιαστικά έχει χρεοκοπήσει», υποστηρίζει ο αρθρογράφος και συμπληρώνει: «Ο μηχανισμός στήριξης αποτρέπει χρεοκοπία φέτος, όμως δεν αλλάζει το ενδεχόμενο μελλοντικής χρεοκοπίας. Ολα είναι απλά μαθηματικά: Το χρέος της Ελλάδας φτάνει στο 125% του ΑΕΠ. Η χώρα θα πρέπει να αντλήσει 50 δισ. ευρώ ετησίως την επόμενη 5ετία, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις της σε χρέος και τόκους. Εάν όλα αυτά προστεθούν, ανέρχονται στα 250 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 100% του ελληνικού ΑΕΠ».
«Ακόμη και εάν η ελληνική κυβέρνηση παρουσίαζε ένα αξιόπιστο μακροχρόνιο πρόγραμμα, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας θα παρέμενε υψηλό. Αυτό σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας είναι αναπόφευκτη. Η αναδιάρθρωση χρέους αποτελεί μία μορφή χρεοκοπίας, μόνο που συμβαίνει κατόπιν συμφωνίας. Θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα "haircut" - δηλαδή μείωση της αξίας των κεφαλαίων που έχουν στα χέρια τους οι κάτοχοι ομολόγων. Μία άλλη λύση θα ήταν ο χρονικός επαναπροσδιορισμός του χρέους κατά τον οποίο τα ομόλογα μικρής και μέσης ωρίμανσης θα μετατραπούν σε ομόλογα με μεγάλο χρονικό ορίζοντα ωρίμανσης. Αυτό θα μεταθέσει τις υποχρεώσεις πληρωμών της χώρας στο μέλλον και κυρίως "μακριά" από την περίοδο όπου εφαρμόζει το πρόγραμμα προσαρμογής.
Μία καλή λύση προκειμένου το όλο θέμα να αρχίσει να εξετάζεται είναι να δοθεί στο δάνειο από την ευρωζώνη "super-senior" status. Δηλαδή, να ξεκαθαριστεί ότι προτεραιότητα της χώρας είναι η αποπληρωμή του εν λόγω δανείου και ως εκ τούτου οι κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να περιμένουν? στην ουρά. Εάν συμβεί αυτό, πιθανώς να είναι πιο πρόθυμοι να συζητήσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».
«Κατά την άποψή μου», καταλήγει ο κ. Munchau, «έχουμε ξεπεράσει το σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή και δεν θα πρέπει να εξετάζουμε πώς η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία, αλλά το πώς μπορεί να τη διαχειριστεί καλύτερα. Θα είναι μία τακτική και ορθή διαδικασία ή θα είναι μία χρεοκοπία ανάλογης σύγχυσης με αυτήν της Αργεντινής;».

Τα ανωτέρω από άλλη αναδημοσίευση

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ, ΑΛΛΆ...ΤΟΣΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΚΑΤΑΝΤΑΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ...ΑΝΤΙΕΡΩΤΙΚΗ!