Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009

Εποχή της υπέρβασης"Τι άλλο θα ακούσουμε πια. Περιμένουμε τις αντιδράσεις από επίσημα χείλη. Και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε", διερωτάτο ένας πιστός, όταν διάβασε αυτά που είπε ένας υπερόριος Ορθόδοξος επίσκοπος στην απομακρυσμένη Νότια Αφρική. Και τι είπε; "Θα ήθελα να θέσω κι ένα ερώτημα για να γίνει μια σοβαρή θεολογική συζήτηση που θα βοηθήσει την Μέλλουσα να συνέλθει Μεγάλη Πανορθόδοξο Σύνοδο για τελική απόφαση για το θέμα της χειροτονίας των Γυναικών". Ο επίσκοπος θεωρεί ότι οι σημερινές κοινωνικές συνθήκες δεν είναι όπως εκείνες των Αποστόλων. Τα πράγματα έχουν ριζικά αλλάξει. Οπότε "η εποχή μας είναι έτοιμη για την υπέρβαση αυτή με κριτήριο την βελτίωση της σωτηριολογικής διακονίας της Εκκλησίας μας για τη σωτηρία ψυχών και σωμάτων;" Αυτά είπε ο επίσκοπος.

Λοιπόν, δεν πρέπει ούτε να απορούμε,ούτε να περιμένουμε κάποια αντίδραση. Τα επίσημα χείλη θα σιγήσουν και το πιθανότερο είναι αντί να ακούμε αυτό:

"Έτι δεόμεθα υπέρ των αδελφών ημών,των ιερέων,ιερομονάχων ... και πάσης της εν Χριστώ ημών αδελφότητος",

να ακούμε, στην εποχή της υπέρβασης, τούτο:

"Έτι δεόμεθα υπέρ των αδελφών ημών,των ιερέων,ιερομονάχων ... και πάσης της εν αυτώ αδελφότητος".

Βεβαίως, το "εν αυτώ" σημαίνει "εν αυτώ τω επισκόπω" στον οποίο κάνουν υπακοή οι αδελφοί ιερείς,ιερομόναχοι,ιεροδιάκονοι και μοναχοί, το όνομα του οποίου μνημονεύεται για να είναι ένθεσμη η Θεία Λειτουργία και να αγιάζονται οι πιστοί.. Την εποχή των Αποστόλων η κοινωνία ήταν πατριαρχική (ανδροκρατική) και ήκμαζε η δουλεία. Σήμερα έγινε επισκοπική, αλλά δεν μου φαίνεται να εξέλιπε η δουλεία. Όποιος τολμά, ας μη μνημονεύει τον οικείο επίσκοπο. Οι υπερβάσεις δεν είναι για τα πράγματα αυτά. Για άλλα είναι.

3 σχόλια:

Σαλογραια είπε...

Τι φωτογραφίες είν' αυτές;
Απίστευτες!
Θα τρελαθούμε, κύριέ μου!
:-)
Και αν... κοτάτε-οι της κρατικής Εκκλησίας- μη μνημονεύετε τον οικείο επίσκοπο!
Θα κοπούν τα μιστά, το βόλεμα της σύνταξης, θα πλακώσουν οι χωροφύλακες όπως πλακώσανε πριν λίγες δεκαετίες και θα γίνει της επι χρήμασιν εκδιδομένης γυναικός το σχετικόν πατιρντί!

Θέλει αρετήν και τόλμην
η Ελευθερία του Αγίου Πνεύματος, για να παραφράσω τον Ανδρέα Κάλβο...

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Θέλει αρετήν και τόλμην
η Ελευθερία του Αγίου Πνεύματος, για να παραφράσω τον Ανδρέα Κάλβο".
Αγαπητή Σαλογραία, αυτή την ελευθερία δεν την ήξερε ο Κάλβος.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Το λησμόνησα.Ήξερε την ελευθερία του Διαφωτισμού.