Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

Το παιδί θύμα


Πρώτα διαβάστε αυτό και ύστερα το Σχόλιο

"Είναι κάτι παιδιά που καταπιέστηκαν από το σπίτι τους, είναι κάτι παιδιά που δεν μπορούν να ορθώσουν το ανάστημά τους. Είναι τα παιδιά που δεν συμμετέχουν στις παρέες του σχολείου. Είναι τα παιδιά που τα βλέπεις μόνα τους στην αυλή του σχολείου. Είναι τα παιδιά που κρύβονται ακόμη κι όταν είναι μπροστά σε όλους, που κρύβονται ακόμα και όταν είναι μόνα τους. Είναι τα παιδιά που δεν παίζουν μπάλα, δεν παίζουν μπάσκετ. Είναι τα παιδιά που άμα τα πιέσεις, δεν μιλάνε, ψελλίζουν. Είναι τα παιδιά που θα τα δεις μόνα τους στο θρανίο. Είναι κάτι παιδιά που είναι οι παρίες του σχολείου. Είναι τα παιδιά θύματα. 

 Είναι κάτι παιδιά, κάτι άλλα παιδιά, που δεν πήραν αγάπη από το σπίτι τους. Είναι τα παιδιά που για να αντέξουν, αφαίρεσαν κάθε «αδυναμία» από το χαρακτήρα τους για να επιβιώσουν. Είναι τα σκληρά παιδιά. Είναι κι αυτά θύματα σαν τα προηγούμενα. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Αυτά τα παιδιά, καταδυναστεύουν τα άλλα παιδιά. Καταδυναστεύουν τα «αδύναμα» παιδιά. Είναι τα παιδιά που θα κοροϊδέψουν τους αδύνατους, που θα τους βάλουν τρικλοποδιά, που θα τους λοιδορήσουν, θα τους χτυπήσουν, θα αποβάλλουν από τη σχολική κοινότητα τα αδύνατα παιδιά. Είναι κι αυτά παιδιά θύματα, είναι τα παιδιά που κινδυνεύουν να αποβληθούν αύριο από την κοινωνία. Είναι τα παιδιά που θα είναι οι αυριανοί ρατσιστές. 

Είσαι κι εσύ παιδί μου, που δεν είσαι με τα «εκείνα» τα παιδιά ούτε με τα «άλλα». Είσαι το παιδί που αγαπάς το σχολείο, αγαπάς το διάβασμα, που έχεις την παρέα σου, που είσαι ελεύθερο παιδί, χαρούμενο. Εσύ παιδί μου, τα βλέπεις τα παραπάνω, βλέπεις τα αδύναμα παιδιά, εσύ έχεις θάρρος, ξέρεις τι θες, με σένα δεν τα βάζουν εύκολα οι νταήδες του σχολείου. Εσύ έχεις άποψη που ακούγεται. Πάρε πρωτοβουλία, μάζεψε αυτούς που μπορούν, συνασπισθείτε, φτιάξτε ομάδα αντί-bullying. Μπορείτε παιδί μου, οργανωθείτε. Φωνάξτε τους νταήδες, εξηγηθείτε μαζί τους. Πάρτε τους με το μέρος σας. Βάλτε στο κόλπο τους δασκάλους. Ενημερώστε τον Σύλλογο Γονέων. Πάρτε θέση. Έχετε συμβούλια, δραστηριοποιηθείτε. Βοηθήστε τα παιδιά, που υποφέρουν. Κι ένα να ξέρετε, η Χαρά σας θα είναι τεράστια." .
"Το μόνο που χρειάζεται για να ανθίσει το κακό, είναι να μην κάνουν τίποτα οι καλοί άνθρωποι"
 Έντμουντ Μπερκ (*)

Το Σχόλιο

Ξέρω ένα παιδί θύμα.
Που καταπιέστηκε, επειδή ήθελε να καταπιεστεί.
Ήταν το παιδί, που το έβλεπες πάντα μόνο στο θρανίο, επειδή ήθελε να είναι μόνο.
Ήταν ο παρίας, επειδή ήθελε να είναι ο παρίας.

Έγινε, αν και ήταν, ένας καλός Άνθρωπος. Οι άλλοι δεν τον άντεξαν. Τον σκότωσαν, ίσως και με τη σιωπή τους. Αποδείχθηκε όμως η σιωπή αυτή φονική για τους ίδιους. Τους σκότωσε, όταν το παιδί θύμα "θανάτω θάνατον πατήσας" Αναστήθηκε.
Αυτό, μάλλον, δεν το σκέφθηκε ο κύριος Έντμουντ Μπερκ και οι αναμεταδότες του.

(*)   http://klassikoperiptosi.blogspot.gr/2013/03/blog-post_1490.html
        και
        http://hamomilaki.blogspot.gr/2013/03/kids-against-bullying.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: