Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Εξελίξεις στην Ορθόδοξη Σερβική Εκκλησία


" ο δε σκοπός των έξω σοφιστών ουκ ην ούτως, αλλ΄έκαστος είχε την σπουδήν προς το νικήσαι τον έτερον και φανήναι σοφώτερος και δια τούτο ουχ εύρον τον Κύριον"
Οσίου πατρός ημών Πέτρου Δαμασκηνού
Φιλοκαλία τόμος Γ΄, σελ 164

Αναρτήθηκε σε ιστολόγιο (*) ότι προβλέπονται εξελίξεις στη σερβική Εκκλησία μετά από επιστολή που έστειλε ο συνταξιοδοτημένος(!) επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης Αρτέμιος στην ΔΙΣ της Σερβίας.

Θα υπάρξουν οπωσδήποτε εξελίξεις. Οι Μοναχοί του Επισκόπου Αρτεμίου θα έχουν την ίδια κατάληξη με αυτή των Μοναχών της Ι.Μ. Εσφιγμένου : Δικαστήρια, αφορισμοί, αποκλεισμοί κλπ. Το απαιτούν οι σημερινές συγκυρίες.

Η νέα ορθοδοξία, είναι η ορθοδοξία της αγαπητικότητας, της οικουμενικότητας και της παπικότητας, αρχής γενομένης εδώ (σημ. ας είμαστε σύντομοι) από τον εισηγητή πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ και έπειτα τον Μελέτιο Μεταξάκη.

Μετά από διάφορες "φάσεις" και ποικίλες αντιξοότητες, για τις οποίες ουδεμία ευθύνη φέρουν οι επίγονοι του αρχεκάκου όφεως - και των πλανηθέντων εκκλησιαστικών οικουμενικών πατέρων - Μοναχοί του Αρτεμίου και της Εσφιγμένου, όπως τους έχει χαρακτηρίσει ο οικουμενικός Βαρθολομαίος, τα πράγματα βαίνουν τώρα καλώς.

Το νερό μπήκε στο αυλάκι και ο νεος (δικός μας) άτυπος πρέσβυς καλής θελήσεως κ. Χ. Γιανναράς, καλείται από τους Ορθοδόξους της Διασποράς Έλληνες και Ρώσους, να δώσει διάλεξεις στην Αμερική.

Χρειαζόμαστε, είπε, νέες προσωπικότητες που θα αναλάβουν τα ηνία της πολιτικής. Η παλαιά πολιτική αποδείχθηκε εντελώς διεστραμμένη και η νέα που μας έρχεται, ή θα μας έλθη, θα πρέπει να έχει φωτισθεί από τα νάμματα των γραφών που αδιάλειπτα μας προετοίμαζαν ο ίδιος και οι επακριβώς τηρήσαντες τα συμφωνηθέντα επί Μελετίου Μεταξάκη και του προκατόχου Ιωακείμ του Γ΄.

Τι θέλουν και ενοχλούν οι Μοναχοί του Αρτεμίου, της Ι.Μ. Εσφιγμένου, άλλοι, ενδεχομένως κι εγώ, να ασχολούμαστε με όλα όσα μπήκαν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας; Η θεολογική επιστήμη δεν υπήρχε την εποχή των εκκλησιαστικών πατέρων. Σήμερα, τα ανά τον κόσμο εργαστήρια της θεολογίας παράγουν την "αναλυτική" θεολογία, δίνουν ντοκτορά, τίτλους πανεπιστημιακούς και καλούν τους αποφοιτήσαντες με άριστα, καλή ώρα όπως ο δικός μας Γιανναράς, να δώσουν διαλέξεις περί οικονομίας (θείας), περί πολιτικής (τριαδολογικής) και αγάπης (ερωτικής και θείας οπωσδήποτε).

Τι ζητούν λοιπόν οι άλλοι, Αρτέμιος κλπ., όταν όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία τους αγνοούν συστηματικά και είναι "τύποις και ουσία" φωνές που βοούν στην έρημο ή σε αυτιά κουφών;

Εξελίξεις πέρα από τις γνωστές δικές μας στη σερβική Εκκλησία δεν πρόκειται να υπάρξουν, όπως δεν πρόκειται να υπάρξουν ούτε εδώ, αλλά και πουθενά. Οι εξελίξεις θα έρθουν από αλλού, από αυτούς τους ίδιους, τις προσωπικότητες, που φρόντισαν εδώ και χρόνια να φιλοτεχνήσουν οι απόφοιτοι των σεμιναρίων Μεταξάκη και Ιωακείμ. Οι προσωπικότητες αυτές θα φαγωθούν μεταξύ τους παρασέρνοντας στο δικό τους γκρέμισμα και άπειρους άλλους. Καλό είναι να το γνωρίζουν. "Έκαστος έχει την σπουδήν προς το νικήσαι τον έτερον και φανήναι σοφώτερος", καθώς γράφει για τους σοφιστές - τις προσωπικότητες - και ένας λησμονημένος στο χρονοντούλαπο εκκλησιαστικός πατέρας.

(*) Βλ. ΑΚΤΙΝΕΣ, 15/09/2010

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Brase oryza...ti basanizesai?

Ανώνυμος είπε...

Και στην Ελλάδα τα ίδια γίνονται, οι ίδιοι διωγμοί ακόμα και εάν δεν είναι φανεροί ή γνωστοί στον κόσμο.
Γιώργος. Βόλος

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Το γνωρίζω αγαπητέ Γιώργο. Ο σημαντικότερος και χειρότερος διωγμός, είναι η αποσιώπηση της αλήθειας. Μάλιστα, από εκείνους που σηκώνουν τα λάβαρα αυτής.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, εγώ θα έλεγα ότι οι Ιεράρχες δεν σιωπούν πάντα. Σιωπούν μόνον όταν είναι να υπερασπιστούν την αλήθεια - όπως λέτε. Οσον αφορά την προώθηση των σχεδίων της Νέας Τάξης και μιλούν και πράττουν - απλά μιλούν σε σχέση την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που υπηρετούν. Συνεννοούνται με τα αφεντικά τους τι πρέπει να κάνουν και μετά μιλούν στον λαό για αγάπη και αδελφοσύνη - μακριά από μας η διχόνοια λόγω πίστης! Αλοίμονο να τσακωθούμε με τους παπικούς και τους προτεστάντες για θέματα πίστης! Τι χριστιανοί θα είμασταν! Πού είναι ο προφήτης Ηλίας? Πού είναι ο Ταξιάρχης να τους αποδώσουν τα πρέποντα? Οταν θα αποφασισθεί από τον Κύριο θα λάβουν οι 'Ιεράρχες' αυτοί την πρέπουσα τιμωρία τους.
Παναγιώτης - Αθήνα

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Δυστυχώς υπάρχει αυτή η ανόητη αντίληψη μεταξύ των ιεραρχών και των ακαδημαϊκών. Ότι δηλαδή "θα τσακωθούμε", αν ευγενικά αρνηθούμε τις αγαπησιάρικες προσκλήσεις τους. Δηλαδή, είναι σα να μας λένε ότι κάθε άρνηση είναι του σατανά. Τόσο πολύ τους έχουν διαφθείρει οι παπικοί και οι προτεστάντες. Λησμονούν την τριττή άρνηση του Κυρίου, όταν επειράσθη υπό του Διαβόλου.

Ανώνυμος είπε...

Βοήθειά μας το εν Χώναις Θαύμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ σήμερον!
ΠΟύ είναι τος, να ανοίξει ένα λάκκο,να πέσουν μέσα όλα τα άνομα τα λαμόγια να γλιτώσουμε;