Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2010

Εγκύκλιος της Εκκλησίας υπέρ των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων

Γράφει ο Απόστολος των εθνών Παύλος:
"Τα πάντα δε δοκιμάζετε, το καλόν κατέχετε". Κι εμείς, με ανευλόγητες ευλογίες κοσμικών - υπάρχουν και οι ευλογημένες των εκκλησιστικών -  αυτό κάνουμε. Δοκιμάζουμε τα πάντα. Πείραν έχομεν και της αθανασίας.
Γράφουν οι νεορθόδοξοι : Αθανασία σημαίνει ελευθερία από αναγκαιότητες και κορύφωμα της ελευθερίας είναι η αγάπη. Με τη σειρά του αυτό, επειδή ο Θεός είναι αγάπη, σηματοδοτεί το καθήκον μας  να συνάψουμε σχέση με τον  Θεό χάριν της ελευθερίας. Ο Θεός απαιτεί σχέση (σημ. Ο Θεός συνάπτει συμφωνία με τον άνθρωπο και όχι σχέση).  Και τι κάνουμε τότε;
Παίρνουμε τη ζωή από τους ετοιμοθάνατους. Τους ελευθερώνουμε από τις αναγκαιότητες των μηχανημάτων, "ίνα κατάσχομεν" ζωήν εκ των μεταμοσχεύσεων. Ελευθερίας κορύφωμα η αγάπη και η εθελουσία  (πλην ακούσια το πλείστον)  αυτοπροσφορά, η έμπρακτη φανέρωσή της. Τοιουτοτρόπως, αποκτάμε την εμπειρία της αθανασίας - από εμάς δι΄ ημάς, που χρειαζόμαστε μόσχευμα. Τι είδους εμπειρία έχει όμως αυτός που του πήραμε τα όργανα;  Ω!  Μα, αυτό θα το μάθουμε όταν τον συναντήσουμε .... Αλήθεια, πού θα τον συναντήσουμε;
"Δι΄ ευχών των πατέρων ημών/ στιχουργών ορατών/ και θρήνων αφανών".  Η κοιλάδα του κλαυθμού μας περιμένει. Η κατάπαυση του Κυρίου, όπου πάντες οι άγιοι αναπαύονται, είναι για τους  άλλους : "από παντός είδους πονηρού απέχεσθε". (1 Θσ. ε΄ 21-22). Οι Ορθόδοξοι δεν έχουν σχέση με λαϊκούς στιχουργούς και βάρδους. Δεν έχουν τέτοιας λογής "σχέση" με τον Θεό. Αλλά ας πάμε παρακάτω.

Είναι γνωστό ότι η Επιτροπή Βιοηθικής, που συνέστησε ο μακαριστός Χριστόδουλος, δικαιολόγησε την καταφατική της απόφαση υπέρ των μεταμοσχεύσεων στηριζόμενη στο εδάφιο του κατά Ιωάννην : «δια τούτο ο πατήρ με αγαπά, ότι εγώ τίθημι την ψυχήν μου, ίνα πάλιν λάβω αυτήν» (ι΄. 17)
 Αυτά όμως έχουν και το έρεισμά τους, το κακόδοξο και διάστροφο έρεισμά τους. Στηρίζονται κατά ιδίαν γνώμη και υστερόβουλα στο εδάφιο της επιστολής του αδελφοθέου  Ιακώβου (Επιστολές Καθολικές σημειωτέον) : Τι το όφελος, αδελφοί μου, εαν πίστιν λέγη τις έχειν, έργα δε μη έχη; Ένας απορών αναγνώστης έγραφε : "Ποια σύγκριση μπορεί να υπάρξει μεταξύ της σταυρικής θυσίας του Χριστού και της Ανάστασής του με την «προσφορά» οργάνων ενός δότη, σ’ έναν λήπτη;".

Τολμώ λοιπόν να πώ, ότι με τις άφρονες, αντιεκκλησιαστικές και αντιπατερικές, διδαχές των νεορθόδοξων, είμαστε όλοι de facto θεωμένοι. Όσοι μετέχουμε στον εκκλησιαστικό βίο, δίχως να το έχουμε καταλάβει - τι γίνεται εδώ με την παμφίλητη εμπειρία ένας Θεός γνωρίζει - είμαστε σεσωσμένοι και Χριστοί κατά χάριν. Και πραγματικά είμαστε. Δυνητικά όμως και οπωσδήποτε όχι, όταν το έργο της πίστης μας είναι σαν αυτό των μεταμοσχεύσεων.

Η πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή, γράφει ο αδελφόθεος Ιάκωβος. Αλλά πόσο ζωντανή είναι, όταν για να θεραπεύσουμε έναν άνθρωπο, τερματίζουμε βίαια τη ζωή ενός άλλου, επειδή λέει είναι εγκεφαλικά νεκρός; Κρατάμε στη ζωή έναν ετοιμοθάνατο μόνο και μόνο για να του πάρουμε τα όργανα και να δείξουμε με αυτό τον τρόπο τα καλά έργα της πίστης που έχουμε. Και οι δαίμονες πιστεύουν. Και οι δαίμονες κάνουν καλά έργα. Αλλά τα έργα και η πίστη τους φρικιά, όταν αντιμετωπίζουν την αλήθεια. Και μη έχοντας τι να κάνουν υποδύονται την αγάπη, αγαπολογούν και ταπεινά, δήθεν, σιωπούν. Αλλά μπορεί να εκδίδουν και εγκυκλίους για τις θεόσδοτες  μεταμοσχεύσεις. Ήμαρτον Κύριε!

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάτι σχόλια δικά σου υπήρχαν στο blog ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ. Γιατί εξαφανίστηκαν; Μιλούσες στον ΙΚ νομίζω.

Δ.Δ.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ζήτησα από τον κ. Τσολογιάννη να αποσύρει το άρθρο και το σχόλιο που έκανα με αφορμή αυτά που έγραψε ο σχολιαστής ΙΚ. Έπειτα ενσωμάτωσα άρθρο και σχόλιο σε ενιαία μορφή, το οποίο αναρτήθηκε.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Εξ όσων γνωρίζω, και φυσικά δεν είμαι σε θέση να τα γνωρίζω όλα, στον ιατρικό και στον ημερήσιο Τύπο, ποτέ δεν υπήρξαν συζητήσεις ή ενδεχομένως επιφυλάξεις, ως πρός το θέμα των μεταμοσχεύσεων και των συναφών ζητημάτων (εγκεφαλικός ή κλινικός θάνατος, δωρεά οργάνων κλπ). Μιλώ για τη δεκαετία 1980.

Ο αρχικός ενθουσιασμός άρχισε να υποστέλλεται όταν δειλά δημοσιεύματα, έκαναν λόγο για πλήρη ανατροπή των επιστημονικών δεδομένων με την εισβολή καινοφανών και παραπλανητικών νεολογισμών. Η ορολογία αυτή δεν είχε καμία απολύτως τεκμηρίωση από την πλευρά της ιατρικής επιστήμης και συνακόλουθα της θεολογικής.

Τα δημοσιεύματα αυτά, τα οποία σημειωτέον ο ιατρικός και όχι μόνο,τύπος απέρριπτε, έδιναν τις σαφείς διαστάσεις του προβλήματος και τις υστερόβουλες και αντιεπιστημονικές σκοπιμότητες που αντικαθιστούσαν αρχές επιστημονικές. Αρχές που ανέκαθεν απέβλεπαν προς το συμφέρον του ασθενούς.

Όταν συστήθηκε η Επιτροπή Βιοηθικής από την πλευρά της Εκκλησίας, στο δικό μας χώρο ήταν σχεδόν πλήρως γνωστές όλες οι αντιεπιστημονικές θέσεις: Ιατρικές και Θεολογικές, που εκτόπιζαν και διέστρεφαν τα εγνωσμένα και παραδεκτά. Τίποτα νέο δεν είχε προκύψει από ιατρικής πλευράς - υποθέτω και θεολογικής - και ούτε πρόκειται να προκύψει αναφορικά με το θέμα του εγκεφαλικού νεοθανάτου. Εκτός, φυσικά, της "αγαπητικότητας", που θέλει τα όργανα εγκληματιών (Κίνα) να διοχετεύονται ανά τον κόσμο προς σωτηρία ασθενών, προκειμένου να αλλοιωθεί πλήρως το νόημα της αγάπης και η αλήθεια να κοπεί στα μέτρα των παγκόσμιων ηγητόρων της οικονομίας. Στα μέτρα δηλαδή μιας ολιγαρχίας, που αριθμεί όσο τα δάκτυλα της παλάμης.

Ειλικρινά λυπάμαι που ο Μητροπολίτης Λαυρεωτικής Νικόλαος, ποιούμενος την ανάγκη φιλοτιμία, έγραψε το ενισχυτικό των μεταμοσχεύσεων βιβλίο του και η Εκκλησία έξέδωσε το γνωστό "τόμο", ας τον ονομάσουμε κι έτσι, υπέρ αυτών.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Η Ορθόδοξη Εκκλησία οφείλει να κατακρατεί την Αλήθεια, αν επιθυμεί να αυτοχαρακτηρίζεται ως η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική. Εκπτώσεις ή απομειώσεις (!!! πολλά θαυμαστικά εδώ) δεν χωρούν και δεν συγχωρούνται. Όπως στο ζήτημα των αμβλώσεων, της κλωνοποίησης και της ευθανασίας, έχει σαφέστατη θέση, κατά τον ίδιο τρόπο οφείλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων αλλά καί αυτό της, δια του σωλήνος, γονιμοποίησης.

Είναι εντελώς άλλο ζήτημα αν αυτά, και πλείστα όσα άλλα, μπορούν να τηρηθούν από τους πιστούς. Αλλά ακόμη και στην υποθετική περίπτωση, όπου οι πιστοί ήταν σε όλα συνεπείς, τίποτα δεν τους διασφαλίζει ότι έχουν το ελευθέρας, ας το ονομάσουμε, για τον Παράδεισο : "Αμαρτιών μου τα πλήθη και κριμάτων σου αβύσσους, τις εξιχνιάσει ψυχοσώστα Σωτήρ μου".

Ας έλθουν λοιπόν εις "επίγνωσιν αληθείας" οι της Ιεραρχίας και ας αφήσουν στην άκρη τον εμπαιγμό της. «Μὴ πλανᾶσθε, Θεὸς οὐ μυκτηρίζεται· ὃ γὰρ ἐὰν σπείρῃ ἄνθρωπος, τοῦτο καὶ θερίσει».

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αυτού του είδους οι γραφές και οι αναλύσεις είναι φαιδρές για τους δυτικούς επιστήμονες του δαρβινισμού και της τυχαιότητας του big bang. Δαρβίνος και θεωρία γένεσης του σύμπαντος δεν συμφωνούν. Όποιος έχει διαφορετική γνώμη, και υπάρχουν πολλοί οι οποίοι λένε άλλα πράγματα για την πράσινη ανάπτυξη, το θερμοκήπιο (σημ. την ώρα αυτή η Ευρώπη είναι παγοκήπιο) και μερικά ακόμη, αυτοί είναι οι "βαλτοί" της θεοκρατίας και του ταλιμπανισμού. Η διεφθαρμένη Δύση, τη μόνη θεοκρατία που γνωρίζει είναι αυτή του Ισλάμ και η δική της: Ιερές εξετάσεις και νύχτες αγίου Βαρθολομαίου. Άλλες θεανθρώπινες και οικουμενικές πολιτείες - πολιτεύματα, ούτε στη φαντασία της δεν μπορεί να τα συλλάβει. Και με μια μονοκοντυλιά διαγράφει τους επιστήμονες αυτούς.

Ανώνυμος είπε...

Mαλιστα. Ειναι ενδιαφέροντα όλα αυτά. Χρειαζεται όμως μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στους χαρακτηρισμούς προς την Ιεραρχια της Εκκλησίας.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων δεν είναι προσωπικό. Είναι καθολικό. Προσωποποιείται όταν αναδεικνύεται και εκφράζεται η καθολικότητα της αλήθειας. Της αδιαμφισβήτητης αλήθειας η οποία επιμένει να λέει ότι νεκροί με αντανακλαστικά, θερμορρύθμιση, αρτηριακή πίεση, σφύξεις, διούρηση και άλλες λειτουργίες, δεν υπάρχουν.

Όλοι όσοι δεν συντάσσονται με τα επιστημονικά ευρήματα αυτά, μεταστρέφουν την καθολικότητα σε άποψη προσωπική, σε ιδίαν γνώμη, και κατά συνέπεια γίνονται αποδέκτες δριμυτάτου ελέγχου.

Αν οι εκλεκτοί συνάδελφοι γιατροί αντιμετωπίζουν μια βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση με τα προσφερόμενα μέσα και στη συνέχεια διαπιστώνουν το μάταιο της θεραπευτικής τους προσπάθειας, δεν υπάρχει ουδείς λόγος να θέτουν ζήτημα ευθανασίας, αν κρίνουν ότι πρέπει να διακοπεί η μηχανική υποστήριξη. Διότι και η φαρμακευτική, αλλά και η χειρουργική, θεραπευτική υποστήριξη (:αντιμετώπιση) κάποτε παύουν να προσφέρονται. Πότε; Όταν πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ουδείς θα μας κατηγορήσει ότι εφαρμόζουμε ευθανασία - παθητική έστω - όταν είναι αδύνατο να βοηθήσουμε τον ασθενή.

Ας εγκαταλείψουν λοιπόν τις υπεκφυγές και τη μετάθεση ευθυνών του τύπου: Να βγάλουμε τα μηχανήματα ή να πάρουμε τα όργανα; Οι ίδιοι έβαλαν τον άρρωστο στα μηχανήματα, οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να τα αφαιρέσουν. Όχι βέβαια να εκσπλαχνώσουν τον άρρωστο που ψυχορραγεί. Ή ας τον αφήσουν στα μηχανήματα, διότι πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος του διαγνωστικού λάθους. Και ας μην κρυβόμαστε, η διατήρηση επί μακρόν στα μηχανήματα καθιστά άχρηστα τα όργανα για μεταμόσχευση. Η διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου πρέπει να τίθεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και το δίλημμα να τίθεται στους συγγενής λίαν πρωΐμως. Κατά πόσον, τώρα, η έγκαιρη και πρόωρη διάγνωση είναι ακριβής, αυτό είναι άλλο θέμα.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Προς τον Ανώνυμο,

Αν στα εκτεθέντα διαπιστώσατε ανοίκειους χαρακτηρισμούς κατά της Ιεραρχίας, θα σας παρακαλούσα να μου τους υποδείξετε.

Ανώνυμος είπε...

Όχι δεν αναφερόμουν στα δικά σας, ήταν γενική συμβουλή.

Ιωνάς είπε...

Στο σημείο αυτό θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας και θα αναφωνήσω το Μπράβο.
Οι μεταμοσχεύσεις είναι καθαρό έγκλημα και πρέπει να το δεχθεί η Εκκλησία (διοίκηση) για να το κηρύξει παντού, για να σωθεί ο κόσμος.

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους και μια έγχρωμη εικόνα!!!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Είναι φωτογραφία. Δεν έχει καμιά σχέση με εικόνα, έστω και μικρό το έψιλον. (Σημ. Διέγραψα το προηγούμενο σχόλιο. Είχα κάνει ένα λάθος και σωστά, μου το υπέδειξε αναγνώστης. Τον ευχαριστώ).

Ανώνυμος είπε...

Βάλε και καμμια ιερή εικόνα !
Να αγιαστούμε και λίγο.
Τί πράγματα είναι αυτά;